59ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ  

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ  

Σημείωση 1:
Ο συνοικισμός Καλλιθέα την εποχή της Τουρκοκρατίας βρισκόταν έχω από τα τείχη της πόλης και μέρος του καταλάμβανε η Μονή των Μεβλεβήδων. Η Μονή είχε τα εξής στοιχεία: ΚΤΗΜΑ ΜΟΥΦΤΙΑΣ Μεβπεβι Τερκιαχ Σερηφ: Με Σαγχανέ, δωμάτια, νεκροταφείο και μαρμαρόχτιστο πηγάδι.  Ιδρυτής: Εκμακτση Ζακέ - Αμέτ Πασσά ΠΗΧΕΙΣ: 22.000 Όρια από τρία μέρη Νεμαζκιάχ Κήπος του Μεβλιαχανέ Αξία Λ.Τ. χρ. 10.000

  Στην ίδια περιοχή, δηλαδή έξω από τα τείχη της πόλης, υπήρχαν και τα νεκροταφεία των Τούρκων, που γειτόνευαν με την Μονή των Μεβλεβήδων.
   Η συνοικία έξω από τα τείχη της πόλης, στην οδό Λαγκαδά, λεγόταν επί Τουρκοκρατία Τσαϊρ.
   Η οδός Ειρήνης ονομαζόταν Μεβλιαχανέ και στο σημείο που βρισκόταν η Μονή η περιοχή ήταν γνωστή με το όνομα Μεβλιαχανέ.      

 Σημείωση 2:
   Μετά την Μικρασιατική καταστροφή και την υπογραφή της συνθήκης ανταλλαγής πληθυσμού το 1923 μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, τ αοικόπεδα ιδιοκτησίας των μουσουλμάνων και το κτήμα αυτό περιήλθαν στη διαχείρηση του Ελληνικού κράτους και στη συνέχεια στην Υπηρεσία Διαχείρησης Ανταλλάξιμων Κτημάτων (ΥΔΑΜΚ) και σήμερα Διαχείρηση Ανταλλάξιμης Περιουσίας (ΔΑΠ) που είναι τμήμα της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου.
   Το κτήμα αυτό η υπηρεσία του έδωσε αριθμό Α.Κ. 5017 (Α.Κ.= ανταλλάξιμο κτήμα).
   Σ' αυτό το κτήμα υπήρχε και ένα κτίσμα με ένα πίδιακα (πηγάδι).
   Μετα η έκταση αυτή και άλλη μεγαλύτερη παραχωρήθηκε και κατοικήθηκε από πρόσφυγες που ονόμασαν το συνοικισμό Καλλιθέα.
 
 
 

Σημείωση 3:
   Το 1937  από έγγραφο της Γενικής Διοίκησης Μακεδονίας φαίνεται ότι το Α.Κ. 5017 (ανταλλάξιμο κτήμα), χωρίστηκε σε μικρότερα οικόπεδα με αρ. Α.Κ. 19619.
Σε ένα από αυτά τα οικόπεδα λειτουργούσε και το Δημοτικό Σχολείο και κάποιο άλλο παραχωρήθηκε για την ανέγερση του Ι.Ν. Παναγίας Φανερωμένης.

KATASKEYES.jpg (10373 bytes)
 Κατασκευή ιστοσελίδων Χαριζάνης Ιωάννης