59ο

 

Ιστορία της ελιάς

Το δέντρο της ελιάς, παραμένει το σπουδαιότερο εθνικό σύμβολο της Ελλάδας, αλλά και της Μεσογείου.
Η διάρκειά ζωής του φτάνει περίπου τα 300-400 χρόνια.                

arxaia.gif (7374 bytes)

Ωστόσο, στην Ελλάδα, σε μια κοιλάδα κοντά στους Δελφούς,                 όπου υπάρχει ένα πραγματικά ιερό δάσος, το οποίο βρίσκεται εκεί από την αρχαιότητα και ως εκ θαύματος διατηρείται μέχρι σήμερα, ο αγροφύλακας δείχνει ένα δέντρο και λεει ότι είχε ζήσει εκεί πάνω από 700 χρόνια.
Το ελαιόλαδο δεν είναι μόνο ένα από τα κυρίαρχα αγροτικά προϊόντα της Ελλάδας. Είναι μια πολιτιστική κληρονομιά που αντανακλά χιλιάδες χρόνια Ελληνικής ιστορίας και παράδοσης.

Με στεφάνι ελιάς στεφάνωναν οι αρχαίοι πρόγονοι μας τους νικητές των αθλητικών αγώνων. Κλαδί ελιάς κρατούσε το περιστέρι του Νώε, όταν γύρισε στην κιβωτό του.

Ήταν το ιερό δέντρο της θεάς Αθηνάς και σύμβολο της νίκης και της ειρήνης.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, η θεά Αθηνά έδωσε δύο δώρα στους αρχαίους Έλληνες. Τους χάρισε την σοφία κι επειδή η σοφία δεν αρκεί για να διατηρηθεί η ζωή, δημιούργησε γι' αυτούς το δέντρο της ελιάς.



Οι αρχαίοι Έλληνες έγιναν δεξιοτέχνες στην τέχνη της πίεσης του πολύτιμου λαδιού από τους καρπούς του δέντρου αυτού. Αρχαιολογικές μελέτες αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα παρήγαγε ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας για περισσότερα από 4.000 χρόνια. Ταξιδεύοντας πέρα από το Αιγαίο, οι ατρόμητοι Έλληνες επέκτειναν την επιρροή τους σε όλη τη Μεσόγειο, χρησιμοποιώντας το ελαιόλαδο ως κύριο εμπορικό δεσμό με άλλους πολιτισμούς.

Σήμερα, η Ελλάδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη παραγωγής ελαιόλαδου μετά την Ιταλία και την Ισπανία. Πάνω από το 70% των 300.000 τόνων ελαιόλαδου που παράγονται ετησίως στην Ελλάδα, είναι τα επιθυμητά, χαμηλών οξέων παρθένα και έξτρα παρθένα είδη. Η απόδοση αυτή είναι αξιοσημείωτα υψηλότερη απ' ό,τι σε άλλες Μεσογειακές χώρες. (Η απόδοση της Ιταλίας είναι κάτω από το 50%, και αυτή της Ισπανίας κάτω από 30%).

Πάνω από το 14% της καλλιεργημένης γης της Ελλάδας αποτελείται από ελαιώνες. Εξαπλωμένες σε όλη την στερεά και στα νησιά, 127.000 ελιές παράγουν το ευωδιαστό, υψηλής ποιότητας λάδι.

Την εργασία έκαναν οι μαθητές-μαθήτριες της Ε1 τάξης του 59ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης

Μπογδανίδης Στέλιος- Καλτσίδου Αγάπη- Κολάση Γιονέλα

Σχολικό έτος 2000-2001

Κατασκευή ιστοσελίδων Χαριζάνης Γιάννης

BACK_ARROW.GIF (1085 bytes)